Strony

22 mar 2014

Kubańska kuchnia

Smakoszy egzotycznej kuchni muszę zasmucić - Kraj ten nie wyróżnia się pod względem kulinarnym. Na pewno jednak warto spróbować ryb oraz słynnej na Kubie czarnej fasoli - frijoles, która podawana jest zarówno w formie stałej, zupy czy też jako dodatek do głównego dania. Przy odrobinie szczęścia można trafić na grillowaną wieprzowinę, czy też kurczaka. Trzeba się jednak liczyć z tym, że często czegoś nie ma, bądź się skończyło. Należy wtedy uzbroić się w cierpliwość i albo uporczywie szukać innej knajpy, albo zjeść to co akurat podają.
Jednym z popularnych, kubańskich dań jest "ropa vieja" (w tłumaczeniu z hiszp. - stare ubranie) - jest to rozdrobnione mięso wołowe w sosie pomidorowym,z czarną fasolą, żółtym ryżem i kawałkami yuki. Do tego idealnie smakuje piwo, które przez kubańczyków traktowane jest jako napój luksusowy. Stać na nie nielicznych. Cena małego piwa to ok 2$,- równowartość ceny butelki rumu.
Skoro już jesteśmy przy alkoholu, warto wspomnieć w tym miejscu, że ilość rumu Havana i jego niska cena na Kubie spowodowała, że stał się on oprócz cygar swoistym symbolem narodowym. Nie sposób nie skosztować jednego ze słynnych drinków Hemingwaya, czy popularnego na całym świecie drinka Cuba Libre. Z napojów bezalkoholowych dużym zainteresowaniem cieszą się świeżo wyciskane soki - nic dziwnego - w takim klimacie dostęp do owoców tropikalnych jest bezproblemowy. Zdecydowanym nr jeden jest kokos.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz